Yinelenen İçerikle Başa Çıkmak: Detaylı Canonicalization Rehberi

İçindekiler:

Yinelenen içerik, aynı veya çok benzer içeriğin birden fazla URL üzerinden erişilebilir olması durumudur. Bu tür yinelenen sayfalar, farkında olmadan çeşitli yollarla oluşturulabilir.

Örneğin, bir sayfanın hem HTTP hem de HTTPS sürümlerine sahip olmak; “www” ve “www olmayan” sayfa sürümleri; UTM parametreleri; sayfalandırma sayfaları ve daha fazlası bu duruma sebep olabilir.Yinelenen sayfalar sorun yaratabilir, çünkü arama motorları hangi sayfa sürümünün dizine eklenmesi ve kullanıcılara SERP’lerde gösterilmesi gerektiğine karar vermekte zorlanır.

Peki, bu zorlukların üstesinden nasıl geliriz ve arama motorlarına hangi sayfaların öncelikli olduğunu nasıl sinyalleriz?

 

Yinelenen(Kopya) İçeriğe Yol Açan Durumlar

Yinelenen içerik, aynı (veya çok benzer) içeriğin birden fazla dizine eklenebilir URL aracılığıyla erişilebilir olduğu durumlardır. Aşağıda, bu tür yinelenen sayfaların oluşmasına neden olan yaygın sorunlar listelenmiştir:

  1. Web sitesinin alternatif sürümleri: Sitenizin şu şekillerde erişilebilir olması:
    • HTTP ve HTTPS sürümleri (örneğin: http://www.ornek.com/ ve https://www.ornek.com/)
    • www ve www olmayan sürümleri (örneğin: https://www.ornek.com/ ve https://ornek.com/)
    • Son eğik çizgili ve son eğik çizgisiz sürümler (örneğin: https://www.ornek.com/ ve https://www.ornek.com)
    • Mobil ve masaüstü sürümleri (örneğin: m.ornek.com ve ornek.com)
  2. Aynı içeriğin birden fazla URL ile erişilebilir olması: Bu durum genellikle filtreleme ve sıralama seçeneklerinin kullanıldığı e-ticaret sitelerinde ortaya çıkar. Örneğin: https://www.ornek.com/kedi-urunleri/kirmizi-tasma/ ve https://www.ornek.com/kategori-kedi/kirmizi-tasma/ her iki URL de aynı içeriği gösteriyor olabilir.
  3. UTM URL’leri: Bu URL’ler, izleme kodları veya oturum kimlikleri eklenmiş olanlardır. Örneğin: https://www.ornek.com/sayfa/?KW=ragnar&PK
  4. Sayfalandırma: Bu, sayfalandırma serileri arasında aynı veya çok benzer içeriğe sahip sayfalardır. Örneğin: https://www.ornek.com/ ve https://www.ornek.com/?sayfa=2
  5. Uluslararası sayfalar: Farklı bölgeleri hedeflemek için oluşturulan URL’lerdir. Örneğin: https://en-us.ornek.com/ ve https://en-gb.ornek.com

Canonicalization Nedir ?

Canonicalization (kanonikleştirme), aynı web sayfasının birden fazla sürümü olduğunda, arama motorlarına hangi sayfanın tercih edildiğini belirtme işlemidir. Çoğu web sitesinde, aynı sayfanın farklı URL’ler üzerinden erişilebilen kopyaları olabilir ve bu kopyalar da indekslenebilir. Kanonikleştirme, arama motorlarına hangi sürümün gösterilmesini istediğinizi bildirmenize yardımcı olur.

Eğer farklı sayfa sürümlerinin, tercih ettiğiniz sayfanın yerine daha üst sıralarda çıktığını görüyorsanız, canonical işlemini uygulamak bu durumu düzeltmenize yardımcı olacaktır.

Canonical etiketi, bir HTML sayfasının başlık bölümüne yerleştirilen bir kod parçasıdır ve Googlebot’a hangi sayfanın tercih edilen sürüm olduğunu belirtir.

İşte bu kodun bir web sitesinde nasıl göründüğüne dair örnek:

Bu kod, arama motorlarına bu URL’nin sayfanın kanonik sürümü olduğunu ve diğer sürümler yerine bu sayfanın sıralamada gösterilmesini istediğinizi belirtir.

Canonical Bize Nasıl Yardımcı Olur ?

Google gibi arama motorları kopya içerikleri tespit edip göz ardı edebilir, peki o zaman neden bu konuda endişelenmeliyiz? Basit cevap şu: kontrol meselesi. Bazen arama motorları bunu doğru yapar, ancak çoğu zaman yapmaz!

Diyelim ki, farklı renklerde kedi tasmaları satan bir e-ticaret sitesinde çalışıyorsunuz. Her renk varyantı için ayrı sayfalar oluşturulmuş ve kedi tasmalarına ait 10 farklı URL mevcut. Sorun şu ki, biri “kedi tasması” veya benzeri bir sorgu yaptığında, bu 10 URL’in hepsi aynı arama sonuçlarında yer almak için birbirleriyle rekabet ediyor.

Kanonikleştirme kavramını, aynı anda birden fazla kişiye seslenmeye çalıştığınız bir toplantıya benzetelim. Herkese aynı anda konuştuğunuzda, bazı insanlar söylediklerinizi duymaz, bazıları yanlış anlar ve bazıları söylediklerinizi tamamen göz ardı eder.

Şimdi, konuşmanızı bir mikrofona aktardığınızı hayal edin. Mikrofondan konuştuğunuzda sesiniz net bir şekilde duyulur ve herkes sizi doğru anlar. Böylece karışıklık ve yanlış anlaşılmaların önüne geçersiniz.

Web sitenizde kanonikleştirme de benzer bir rol oynar. Kopya sayfalara sahip olduğunuzda, arama motorları karışıklık yaşayabilir: bazı sayfalar göz ardı edilir, bazıları gereğinden fazla öne çıkar ve bazıları hiç arama sonuçlarında görünmez.

Kanonikleştirme, bu durumu düzene sokar. Kopya sayfaları doğru şekilde tanımlar ve arama motorlarına tek bir tercih edilen sayfayı göstermeleri gerektiğini açıkça belirtir. Kanonik etiketlerle tercih edilen sayfayı belirleyerek, arama motorlarına hangi içeriğin öncelikli olduğunu net bir şekilde iletmiş olursunuz.

Google Bir Sayfanın Canonical Versiyonunu Nasıl Belirliyor ?

Google, indeksleme sırasında benzer görünen birden fazla sayfayla karşılaştığında birini kanonik sayfa olarak seçer. Peki, Google bunu nasıl belirler? Google dokümantasyonuna göre, dikkate aldıkları bazı faktörler şunlardır:

  • Mobil Öncelikli Masaüstüne Karşı: Mobil öncelikli indeksleme yaklaşımıyla, Google, arama sonuçlarında masaüstü sürümü yerine mobil sürümü tercih eder. Bunun nedeni, daha fazla kullanıcının internete mobil cihazlar üzerinden erişmesi ve Google’ın mobilde en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaya çalışmasıdır.
  • HTTPS, HTTP’ye Karşı: Google, güvenli sayfaları (HTTPS) güvensiz sayfalara (HTTP) tercih eder, ancak bu konuda istisnalar da bulunabilir, detayları burada okuyabilirsiniz.
  • Temiz” URL’ler Parametreli URL’lere Karşı: Google, kısa ve temiz URL’leri, kullanıcı dostu oldukları için tercih eder. Örneğin, https://tulidigital.com/status-code-checker URL’si, https://www.tulidigital.com/status-code-checker/id?145= URL’sine göre daha fazla tercih edilir.
  • Sayfalar PDF ve Diğer Dosya Formatlarına Karşı: Google genellikle web sayfalarını kanonik sürüm olarak seçer, çünkü bu sayfalar kullanıcılar için PDF’ler veya diğer dosya formatlarına göre daha erişilebilirdir.
  • Dil: Farklı dilleri ve konumları hedeflemek için sayfalar oluşturduysanız, Google sorgu dilini kanonik(canonical) olarak kabul edebilir. Yani bir kullanıcı Fransızca bir arama yaparsa, Google Fransızca sayfanızı kanonik olarak seçer.
  • Genel Sayfa Sinyalleri: Google, kullanıcı deneyimi (UX), deneyim, uzmanlık, otorite, güvenilirlik (EEAT) ve dil uygunluğu gibi çeşitli sayfa sinyallerini değerlendirir. Bu alanlarda güçlü sinyaller gösteren sayfaların kanonik olarak seçilme olasılığı daha yüksektir.

Tercih edilen sayfalarımızı Google’ın tercihleriyle uyumlu hale getirerek, istediğimiz kanonik(canonical) sayfaların seçilme olasılığını artırabiliriz.

Güçlü Bir Canonical Sinyali Göndermeye Yardımcı Olan Teknik Faktörler

Canonical etiketi, Google’a bu sayfanın hangi sürümünün dizine eklenmesini istediğinizi bildirmenin en kolay yoludur. Bir sayfanın HTML başlığına <link rel="canonical" href=https://tulidigital.com/> eklemek bir sinyal olarak işlev görür, ancak canonical etiketi bir yönerge değil, bir ipucu olduğu için bazen (aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi) göz ardı edilebilir:

Bu tür sorunları nasıl çözersiniz? Daha güçlü bir sinyal göndermek için aşağıdaki adımları izleyin:

HTTPS: Google, güvenli sayfaları (HTTPS) tercih eder. Tercih ettiğiniz canonical sayfanın HTTPS üzerinden sunulduğundan emin olarak sinyali güçlendirir ve Google’ın güvenli gezinme deneyimlerine olan tercihiyle uyumlu hale gelirsiniz.

“Temiz” URL Yapısı: Aşırı parametreler veya sayfalama detayları olmayan temiz ve kullanıcı dostu URL’ler, Google’a bu sayfaların ana sayfalar olduğunu ve öncelik verilmesi gerektiğini bildirir. Tercih edilen sayfanızın URL yapısını basitleştirmek canonical sinyalini güçlendirir.

Dahili Bağlantılar: Dahili bağlantılar, sayfalarınızın önemini ve alaka düzeyini gösterir. Dahili olarak yalnızca canonical sürüme bağlantı verdiğinizden (canonical olmayan sürümlere bağlantı vermediğinizden) emin olarak, Google’ın seçiminizi göz ardı etmesini zorlaştırırsınız.

Hreflang Etiketi: Sayfalarınıza hreflang etiketleri eklemek, Google’a konum ve/veya dil hedeflemenizi bildirir. Bu, en uygun sayfa sürümünün sunulmasını sağlar. Site Haritası: URL’leri site haritanıza eklemek, bu sayfaları değerli ve öncelikli gördüğünüzü Google’a bildirir. Bu nedenle canonical URL’yi site haritanıza yerleştirmek sinyali güçlendirir ve Google’ın bunu göz ardı etmesini zorlaştırır.

Dış Bağlantılar: Diğer web siteleri tercih ettiğiniz sayfaya bağlantı verdiğinde, bu Google’a kullanıcıların içeriğinizi değerli ve faydalı bulduğuna dair güçlü bir sinyal gönderir. PR çalışmaları veya bağlantı kurma etkinlikleri yaparken, bağlantıların canonical sürüme verilmesini (canonical olmayan sürümlere değil) sağladığınızdan emin olun.

301 Yönlendirmeleri: Burada dikkatli olun! 301 yönlendirmeleri yalnızca bir sayfanın birden fazla sürümünün var olması için geçerli nedenler yoksa ve amacınız bu sayfa sürümlerini kalıcı olarak birleştirmekse düşünülmelidir. Bu durumda bir 301 yönlendirmesi uygulamak, kullanıcıların doğru sürüme ulaşmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bağlantı otoritesini ve diğer sıralama sinyallerini de aktarır.

Tüm bu canonicalizasyon faktörleri bir araya gelerek Google’a hangi URL’yi tercih ettiğinizi bildirir ve sayfalarınızdaki canonical bağlantı öğelerinin kasıtlı olduğunu ve onurlandırılması gerektiğini gösterir.

Sitenizdeki Canonical Hatalarını Nasıl Bulursunuz ?

Screaming Frog gibi üçüncü taraf bir araç kullanarak web sitenizi tarayarak başlayın.

Verileri inceleyin: Araçtaki canonical sekmesine erişerek özet verileri inceleyin. Bu veriler, canonical uygulanmış sayfaların yüzdesi, eksik canonical sayfalar, kendine referans veren canonical, birden fazla canonical ve dizine eklenemeyen canonicals gibi bilgileri içerir. Bu verileri analiz etmek, içgörüler sağlayarak olası sorunları belirlemenize yardımcı olacaktır.

Sayfaları dışa aktar ve incele: Tüm sayfaları dışa aktararak araştırmayı derinleştir. Canonical etiketleri doğru bir şekilde uygulanmış mı ve istenilen sayfalara mı işaret ediyor?



Tarama ve dizine eklenebilirliği kontrol edin: Seçtiğiniz canonical sayfaların taranabilir ve dizine eklenebilir olduğundan emin olun, ve bunların 200 durum koduna sahip olduğunu doğrulayın.

Google Search Console’u kontrol edin: Canonical ipuçlarının arama motorları tarafından dikkate alındığından emin olmak önemlidir. Sayfa dizine ekleme raporunda “Doğru standart etikete sahip alternatif sayfa” gibi durumları kontrol ederek daha ayrıntılı bir araştırma yapabilirsiniz.

Tutarsızlıkları araştırın: Denetim, canonical ipuçlarının dikkate alınmadığı veya sayfaların beklenen şekilde sıralanmadığı durumları ortaya çıkarırsa, nedenlerini anlamak için daha derinlemesine inceleme yapın. Google’ın tercih ettiğiniz canonical yerine hangi sayfayı seçtiğini belirlemek için URL’leri kontrol edin.



Canonical Sinyallerini Güçlendirin: Canonical sayfalarının güçlü bir canonical sinyali oluşturan tüm faktörlere sahip olup olmadığını değerlendirin.

İçindekiler:

One thought on “Yinelenen İçerikle Başa Çıkmak: Detaylı Canonicalization Rehberi

  1. Uğur Keskin dedi ki:

    Çok faydalı bir içerik olmuş, çok beğendim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir